Pilates

Wat is balans van lichaam en geest………bewuste controle van alle spierbewegingen.
Pilates is oefenen. Het is een methode voor lichamelijke training, gebaseerd op het lichaam dat in beweging is, de meest natuurlijke toestand.
Pilates is een kunstvorm, vergelijkbaar met vechtsport of dans, omdat het dagelijks geperfectioneerd moet worden.
Het is een techniek die zo precies en geconcentreerd is dat de resultaten een leven lang meegaan.
Pilates is dit allemaal, maar kan niet volledig worden verklaard door een van deze definities.

Een stukje geschiedenis.
Pilates is geen nieuwe uitvinding van de fitnessgeneratie. De trainingsmethode werd 100 jaar geleden ontwikkeld door Joseph Hubertus Pilates.
Joseph Pilates werd in 1880 in Ede in de buurt van Düsseldorf geboren. Als kind leed hij aan chronische astma, rachitis en andere aandoeningen die zijn lichaam verzwakten.
Maar dankzij een sterke wil en levensmoed bleef hij naar een manier zoeken om zijn slechte gezondheid te verbeteren en zijn zwakke lichaam sterker te maken. Hij probeerde het met sport, aanvankelijk vooral met krachttraining, gymnastiek, schermen en boksen. Hij zwom, dook en was een enthousiast skiër.
Succes bleef niet lang uit. Reeds op zijn veertiende had Joseph Pilates zo’n atletisch en welgevormd lichaam dat hij model stond voor anatomische platen die in het onderwijs werden gebruikt. Het ziekelijke kind was uitgegroeid tot een sterke jongeman. In zijn niet aflatende streven naar lichamelijke perfectie begon Pilates zich ook bezig te houden met oosterse trainingsmethodes zoals Tai Chi en yoga. Hij was gefascineerd door de enorme concentratie bij die oefeningen, de controle over de geest en niet in de laatste plaats de belangrijke rol van de ademhaling.
Beetje bij beetje ontwikkelde Pilates zo zijn eigen trainingsmethode die hij later met de term “contrology ” aanduidde.

Wat kun je verwachten van een Pilates work-out?
Pilates bestaat uit honderden oefeningen en wordt in twee vormen aangeboden; de groepslessen, de zogeheten matlessen – en als personal training, een-op-een training met gebruik van speciale en bijzondere apparaten.
Ten eerste leer je een geordende serie oefeningen waarbij het hele lichaam betrokken is.
Je kunt verwachten dat dit efficiënt is. Door het aantal herhalingen te beperken en meer aan iedere beweging te werken, behaal je snelle en langdurige resultaten.
De bewegingen worden beheerst en precies uitgevoerd, zonder je gewrichten te belasten.
Je versterkt en stretcht je lichaam tijdens iedere oefening en wissel de posities af van liggend naar zittend naar knielend.
Bereid jezelf erop voor je geest te activeren terwijl je traint, om je bewustzijn van je lichaam te ontwikkelen en te vergroten.
De bewegingen zijn rustig, vloeiend, en moeten bewust en gecontroleerd verlopen.
De oefeningen dienen nauwkeurig uitgevoerd te worden: kwaliteit vóór kwantiteit.
Tevens zijn de oefeningen passend op ieders niveau, maar technisch zeer uitdagend.

Doordat Pilates je lichaam stretcht, uitlijnt en versterkt, zul je er beter uitzien, presteer je beter en bovenal, je voelt je beter!

De lessen worden gegeven door Marcel Duijvesteijn, gediplomeerd Pilates instructeur.
In Sint Willebrord voor alle leeftijden, dinsdagavond en woensdagochtend en vrijdagochtend
In Roosendaal :  voor alle leeftijden, donderdagavond

Voor informatie of een proefles bel: 0165-317067.