Over Mijzelf

Wie is Marcel Duijvesteijn? Het verhaal van een sportman, Reiki- en Craniaal-Sacraaltherapeut.

Ik ben geboren in 1955 te Delft, getrouwd en we hebben 1 zoon. Ik kom uit een groot gezin van 12 kinderen en ik ben de 8ste in de rij.
Na de lagere school en de LTS te hebben doorlopen, werd het tijd om ook voor inkomsten te gaan zorgen. Dat was in 1971 een normale zaak bij een groot gezin, doorleren mochten er maar een paar. Zodoende stond ik op mijn 15e jaar te werken bij een aannemersbedrijf in Delft, wat gespecialiseerd was in restauratie van voornamelijk monumentale panden.
Aangezien ik nog wel leerplichtig was (ik was tenslotte pas 15 jaar ), moest ik tot mijn 18e één dag in de week naar school. Ik deed dit door de vakgerichte studie van machinaal houtbewerker te volgen.
Na dit diploma te hebben behaald in 1973 heb ik zelf doorgeleerd (ik was niet meer leerplichtig). Ditmaal in de avonduren als machinaal houtbewerker “Gezel”, wat ik in 1976 afgerond heb.
In Delft was ik altijd bezig om broers en zussen te helpen met verhuizen en verbouwen en werkte graag met mensen. Ik was jarenlang actief bij de Scouting en kreeg snel ervaring in het organiseren van evenementen op allerlei gebied. Op sportgebied kon ik mezelf helemaal vinden. Ik deed aan judo, boksen, zwemmen, fietsen en hardlopen. De opmerking van mijn moeder, toen we in 1978 trouwden en een kleine bovenwoning kochten in de binnenstad van Delft, was dan ook: “alleen voor het eten zullen we je missen, want je bent iedere dag toch weg”.
Sport en beweging werden toen al een belangrijk en tevens onmisbaar deel van mijn leven.

Na bijna 10 jaar temidden van diverse vakmensen te hebben gewerkt, viel het besluit om naar Brabant te verhuizen.
De huizen waren daar veel goedkoper en ik kon als vakman probleemloos werk vinden.
Zo zijn we in Standdaarbuiten (tussen Roosendaal en Zevenbergen) terecht gekomen. Na een aantal jaar daar te wonen leerden we een zeer belangrijke les.
We hadden ontzettend veel vrienden en kennissen in Delft gekregen en iedereen beloofde ons op te zoeken.
Ondanks onze inspanningen (wij gingen bijna elke maand naar Delft) is er van de zeker 100 mensen die we als vrienden beschouwden, er (na veel vragen) 1 auto met ongeveer 5 mensen eens aangekomen.
Was het toeval dat ik bij de verhuizing naar Brabant deze spreuk vond en meenam om boven, op onze zolder bij de werkhoek te prikken?

“Neem eens afstand, geeft meer zicht”

Na enige tijd ging mijn werkgever failliet, had ik geen ambitie meer in het houtgebeuren en solliciteerde ik als verkoper in een grote Doe-Het-Zelf zaak. Ik werd uitgekozen uit meer dan 100 sollicitanten.
Na verloop van tijd ben ik weer (op mijn enige vrije dag) naar de schoolbanken gegaan om vervolgens, na een studie vakbekwaamheid, bedrijfsbeheer en handel en recht, in 1985 het ondernemersdiploma te behalen.
Bij deze D-H-Z zaak ben ik bijna 10 jaar werkzaam geweest en werd mij elke keer weer gevraagd om mensen op te leiden en te begeleiden in hun studie. Ik deed hiervoor de cursus praktijkopleider in de detailhandel.
Ook hier leerde ik weer een belangrijke les: Met aandacht en goede motivatie, kun je tot prachtige resultaten komen.

Met sport was ik begonnen om triatlons te gaan doen en met marathon lopen. Al mijn sporten was geconcentreerd op de weekenden, maar elke zaterdag moest ik werken.
Toen de openingstijden van de winkels wijzigden en er ook meer zondagen gewerkt moesten worden, ben ik gestopt in de winkelbranche.
Weer terug het bedrijfsleven in, nu als hoofd snijderij van een kunststofverwerkend bedrijf, waar ik leiding gaf aan een aantal mensen. Ook hier trokken weer mensen gemakkelijk naar me toe en leerde ik alweer een belangrijke les:
Als je mensen het gevoel kunt geven van eigenwaarde, en er waardering komt vanuit de leiding of het bedrijf waar je voor werkt, zitten mensen goed in hun vel. Zo niet, worden mensen eerder ziek!

Dit bedrijf werd geleid door iemand die zijn verplichtingen naar werknemers op allerlei manieren schond, en mede daardoor gingen de resultaten snel achteruit. Na een reorganisatie waarbij ik er de taak bij kreeg van de transportplanning en hoofd werd van de magazijnen, werd de werksfeer er nog slechter op. Hard werken was voor mij geen probleem, maar voor mij gold:
Als je niet als mens, maar als werktuig en eigendom wordt gebruikt, moet je het heft in eigen hand nemen!

Ik heb ontslag genomen en ben bij een bedrijf gaan werken in elektronica. Hier was ik verantwoordelijk voor de in- en uitboeking van de materialen en verzending van de goederen. Dit bedrijf draaide (zoals dat in de commercie normaal is) om winst, en men streed onderling om machtsposities. Ik was helemaal niet commercieel ingesteld, en merkte dat veel geld verdienen alléén niet genoeg is om gelukkig te leven. Weer leerde ik een belangrijke les:
Materialisme alleen is slechte voeding voor geestelijke ontwikkeling!

Op sportief vlak waren er ook steeds nieuwe ontwikkelingen. Ik had wat kennissen gekregen waar ik elke zondagmorgen mee afsprak om te trainen. Dit werd het begin van een nieuwe atletiekclub. We zijn met vier man gestart en uiteindelijk is dat een vereniging met meer dan 170 leden geworden, in een dorp van ongeveer 3000 inwoners.
Dit was de reden dat ik het JAL diploma gehaald heb, wat staat voor Jeugd Atletiek Leider.
Ik heb training gegeven bij een grote atletiekvereniging in Roosendaal en in ons dorp bij de club zelf. Met de club van Roosendaal heb ik de landelijke competities en finales gedraaid.
En natuurlijk heb ik ook hier weer een belangrijke les mogen leren:
Als je sport en plezier maken kunt combineren, waarbij sociaal contact een belangrijk aspect vormt, leren mensen elkaar waarderen om hun mogelijk- en onmogelijkheden, waarbij normen en waarden een belangrijke plaats innemen.

Omdat voor mij bewegen een belangrijk onderdeel van mijn leven werd, merkte ik steeds meer dat bewegen niet alleen gezond is, maar er tevens voor zorgt dat je lekker in je vel zit.
Als je goed sport en je lichaam niet overbelast, maar wel voldoende prikkelt, kun je verbeteringen constateren en ben je zowel lichamelijk als geestelijk goed in balans.
Ik had nooit spierpijn en kan mijn lichaam goed belasten. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. “Wat kan dat voor mensen toch een verrijking zijn om ook op dezelfde manier te sporten”, dacht ik.
Dit is voor mij de reden geweest om de cursus (Sport) Massage te volgen, welke ik in 1994 heb behaald.

Na het behalen van mijn diploma sportmassage, heb ik een jaar voornamelijk alleen met sporters gewerkt. Omdat ik het steeds drukker kreeg met massages, koos ik ervoor om daar meer tijd in te stoppen. Ook interesseerde ik me daarnaast steeds meer in de psychische aspecten van de mens.
Met name de reacties van mijn klanten droegen daartoe bij. Mensen kwamen niet zozeer meer voor sportmassage alleen, maar meer met problemen, zoals “het niet goed in je vel zitten”.
Van diverse mensen kreeg ik regelmatig het advies om haptonoom te worden, wat mijn keuze voor de behandelmethode bevestigde. Ik ga er namelijk altijd vanuit, dat ergens een “knopje” bij de mensen aanwezig is dat je kunt opsporen, om zodoende beter hun klacht te kunnen verhelpen.
Een “knopje” is voor mij een “link” naar een onderliggende klacht, die zowel fysiek als psychisch kan zijn.
Als behandelaar kun je deze “links” ontdekken, door een situatie te creëren waarin mensen hun verhaal durven te vertellen. Je kunt soms een voorzet geven, zodat mensen hun klacht in verband kunnen brengen met hun levenswijze. Ook kun je iemand een spiegel voorhouden om dingen duidelijk te maken. Soms kun je laten voelen waar een klacht uit voortkomt. Kortom: mijn klantenbestand van alleen sporters ging steeds meer over in mensen die al lange tijd met allerlei klachten liepen, en vaak nergens meer gehoord werden. “Er is niets meer aan te doen, je moet er maar mee leren leven” kregen zij vaak te horen.

Voornamelijk omdat ik mezelf beter wilde ontwikkelen, en mezelf beter wilde leren kennen, ben ik de cursus Reiki gaan volgen.  In 1999 behaalde ik mijn Reiki 1e graad en een jaar later mijn Reiki 2e graad.
Eenvoudig uitgedrukt is Reiki het doorgeven van energie.

Na weer een aantal jaren, waarbij ik mijn behandelvormen steeds aanpaste, kwam de volgende belangrijke stap! Ik kwam met Cranio-Sacraal in aanraking.
Via een kennis kreeg ik een boekje te leen: “het ritme van de schedel”. Daarin las ik een aantal dingen die zeer herkenbaar voor mij waren, en die ik al, zij het onbewust, geruime tijd toepaste tijdens mijn massagebehandelingen. Ik had direct het gevoel: “DIT is wat ik wil! Als ik mijzelf dit eigen kan maken, kan ik meer uit mijn massagebehandelingen halen.”.
Ik legde namelijk tijdens mijn massages regelmatig mijn handen op bepaalde plaatsen van het lichaam en mensen voelden dan dat er wat gebeurde en zij vertelden dit mij ook. Regelmatig ook verhalen die lang geleden hadden plaatsgevonden.
Een voorbeeld: ik was bezig bij iemand om de m. rhomboideus (spier bij het schouderblad) los te masseren, waar in verhouding erg veel spanning op stond. Ik voelde de behoefte om één hand op de onderrug te leggen, terwijl ik met de andere hand verder masseerde.
De cliënt begon ineens te praten over de problemen thuis met de kinderen, die hem erg hoog zaten. Hij voelde het als een zware last, kreeg ik te horen. Ik bleef wel 10 minuten met 1 hand op de onderrug, en de andere masseerde intussen zacht de m. rhomboideus. Ondertussen vertelde de man zijn verhaal. Het was alsof de last van mijn hand boven naar de hand beneden gleed. Na de behandeling vertelde de cliënt dat hij zich een ander mens voelde, hij was als herboren, alles was soepel terwijl ik aan massage zelf dus bijna niets had gedaan!

Na enige cursussen te hebben gevolgd bij het Upledger Instituut werd het daarna eigenlijk een logisch gevolg om een eigen praktijk te overwegen.
Er kwamen zoveel reacties van mensen die ik als sportmasseur weer op de rails kreeg, waarbij er regelmatig mensen waren die mij vertelden al jaren van dokter naar het ziekenhuis te lopen en nergens meer gehoord werden, dat ik genoeg vertrouwen had dat ik mensen méér kon bieden.

Vooral de reacties zoals: “jij luistert tenminste naar wat ik zeg en zoekt niet altijd alleen op de aangedane plaats”, en: “jij hebt tenminste de tijd voor me en begrijpt wat ik bedoel”, hebben mij, na heel veel twijfelen of ik wel goed genoeg was, doen besluiten om minder te gaan werken bij mijn huidige baan als activiteitenbegeleider bij mensen met een lichamelijke beperking.
Nu heb ik een gevarieerd bestaan waarbij ik mijn tijd verdeel tussen mijn eigen praktijk aan huis waar ik mensen behandel als sportmasseur, Reikitherapeut en vanaf 2001 ook als Cranio-Sacraaltherapeut. Daarnaast werk ik nog steeds als activiteitenbegeleider waarbij ik onder andere training geef bij zwemmen, zaalsport en fitness.
Ook hier is weer het doel: het motiveren van wat nog wel kan door goed te kijken en te luisteren.
Daarnaast geef ik ook nog training aan zogenaamde Galmgroepen. Dit is op een zo breed mogelijk gebied training geven aan mensen boven de 55 jaar die lang, niet of nooit bewogen hebben. Het doel is: het zo lang mogelijk in stand te houden wat kan, kennis te laten maken met allerlei sporten, en dit alles zonder “het moeten presteren”. Hiervoor heb ik ook de speciale trainerscursus gevolgd, wat weer een mooie aanvulling was op mijn atletiekdiploma.

Na een aantal jaar toepassen van de Cranio-Sacraaltherapie heb ik me binnen het Upledger instituut verder verdiept in de psychopathologie, omdat ik merkte dat er op emotioneel vlak vaak ook blokkades zitten. Daarna startte ik met de cursus Viscerale aanpak van trauma en whiplash, wat je kunt zien als een aanvulling op Cranio-Sacraaltherapie.
Door het aanbieden van Cranio-Sacraaltherapie komen veel mensen met chronische hoofdpijn en whiplash verschijnselen in mijn praktijk en zij zeggen er baat bij te hebben.

Cranio-Sacraaltherapie en sport?
Massage, met als primair doel het verbeteren van de doorbloeding van de spieren, is veelal de basis van de behandeling bij sporters.
Ook sporters komen met klachten zoals regelmatig terugkerende lage rugpijn en kennen periodes van “niet lekker in het vel zitten” zonder aanwijsbare redenen. Lichaamsmassage is dan een prima uitgangspunt om met de klant dieper op de problematiek van de blessure in te gaan. Met Cranio-Sacraaltherapie kan de therapeut de sporter weer op het juiste pad brengen.
Met andere woorden: de sporter kun je helpen beter te leren luisteren naar zijn eigen lichaam. Veel sporters gaan gebukt onder de stress van ” het moeten presteren”, wat ten koste kan gaan van het eigen lichaam. Door Cranio-Sacraaltherapie reageert de geest beter op signalen van de klacht. Ofwel, de geest reageert op de lichamelijke klachten. Daardoor kan men aan de lichamelijke klacht werken!
Ik heb wel eens iemand op de behandeltafel gehad (rugprobleem) waarbij ik tijdens de behandeling sterk naar haar ogen getrokken werd, en deze dus mee behandeld heb (ook dat kan dus). Na twee weken belde zij op om voor haar zoontje een afspraak te maken, die concentratie problemen had. Ze deelde mij mee dat ze ineens geen last meer had van die stekende pijn achter haar ogen waar ze voorheen iedere dag last van had en geen enkele dokter en ziekenhuis een antwoord op wist te geven. Ook mooi was het resultaat van de behandeling van een klant die ingesnoerd met een rugband, leunend op een stok bij mij binnen kwam. Zij was weggebracht door haar man, omdat zij zelf niet kon autorijden. Na een aantal behandelingen kwam zij zonder stok binnen lopen met de mededeling dat ze zelf gereden had. Nu komt zij alleen nog af en toe voor een rugmassage. Op die momenten weet ik zeker dat het fantastisch is om Sport-, Reiki- of Cranio-Sacraaltherapeut te zijn.

Op zoek naar mijn eigen balans.
Natuurlijk kun je heel goed anderen vertellen hoe je gezond kunt blijven, maar ik ben me er bewust van dat ook ik erg goed op mijn gezondheid moet letten.
Ik sta behoorlijk wat uurtjes tijdens mijn behandelingen en tijdens het training geven, en ben als atleet de spaarzame vrije uurtjes zelf fanatiek aan het sporten.
Ik wil dit alles graag nog heel lang voortzetten en ben gaan zoeken wat mijn lichaam als basis nodig heeft en wat ik heel mijn leven kan gebruiken.
Iets wat mijn lichaam sterk en lenig houdt en wat heel mijn lichaam traint.
En toen kwam ik Pilates tegen!  Wat Pilates??  In het kort gezegd, een rustige manier van bewegen waarbij je alle spieren in je lichaam traint zonder dat er sprake is van overbelasting.
Praktisch iedereen kan deze vorm van bewegen beoefenen, en het is voor alle leeftijden geschikt. Pilates kan in eenvoudige lichte vorm, maar ook op zeer hoog niveau beoefend worden, van therapeutische basis tot topsport! 
Dat was precies wat ik zocht. Ik ben voor een proefles gegaan bij een studio die op de klassieke manier les gaf, ofwel zoals de grondlegger de heer Pilates bedoeld had. Ik werd niet teleurgesteld, sterker nog ik vond hier weer een nieuwe uitdaging.  Na een aantal lessen merkte ook mijn getrainde lichaam dat er veel spieren niet in balans waren en kwam tot de conclusie dat iedere andere sport grote delen van het lichaam eenzijdig belast.
Ik merkte dat mijn spieren sterker, soepeler en langer werden en daardoor mijn lichaamshouding beter werd. 
Veel oefeningen gebruikte ik voor mijn klantjes in de praktijk, als verlengstuk van mijn behandelingen en ook zij hadden hier baat bij.
Ik vond het zo opmerkelijk dat ik, na ongeveer 2 jaar lessen, hier zelf training mee wilde geven. Na de volledige klassieke opleiding, inclusief speciale toestellen, met succes te hebben afgerond, mag ik mijzelf Pilates instructeur noemen, en ben ik in 2009 met het geven van Pilates lessen gestart.

De toekomstplannen?
Er zullen altijd nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden waar ik me toe aangetrokken zal voelen, en dat bied mij elke keer weer een nieuwe invalshoek en een bredere kijk op het welzijn van mijzelf en anderen. Mijn behandelwijze zal dus ook steeds veranderen.
Eén van mijn lijfspreuken is dan ook:

“Wie zegt alles al te weten, sluit zich af voor nieuwe ontwikkeling.”

Meer informatie, advies of behandeling?
Zie Contact en Route voor het adres.
U bent van harte welkom in mijn praktijk!